Situasjonen ser bedre ut nå enn for 5–6 uker siden. Men flere steder har det ikke meldt seg mange nok nordmenn til å ta over jobben som de siste tiårene har blitt gjort av utenlandske arbeidere.

SB Skog har ansatt mellom 20 og 30 nordmenn. 75 prosent av de nyansatte sesongarbeiderne er yngre enn 30 år.

– Vi er takknemlige for de arbeiderne vi har fått. De som blir i jobben, gjør en god innsats. De fleste har ikke vært med på å plante før, og det er derfor behov for både god opplæring og tett oppfølging. Våre skogkulturansvarlige og driftssjefer har gjort en kjempejobb for å gi nødvendig veiledning, noe som bidrar til at planterne mestrer arbeidshverdagen på en god måte, sier Vindegg.

Ønsker at innreiserestriksjonene mykes opp

SB Skog har bestilt 3,2 millioner planter. Torkel Vindegg, skogkultursjef i SB Skog, forteller at de har norske arbeidere til å sette ned bortimot 1 million planter.

– Vi mangler med andre ord kapasitet til 2,2 millioner planter. Våre planteansvarlige har jobbet intenst med å få inn norsk arbeidskraft, men vi hadde helt klart håpet at flere skulle melde seg. For vår del ser det vanskeligst ut nord i Hedmark, nord i Trøndelag og sør i Nordland. For det aller meste er det snakk om planter som er bestilt på vegne av Statskog, forteller Vindegg.

Han har fortsatt et håp om at innreiserestriksjonen kan mykes opp slik at de kan hente inn utenlandske sesongarbeidere. SB Skog har god erfaring med skogsarbeidere fra Latvia som setter ned mellom 1200 og 1500 planter per dag.

– Vi mener smitterisikoen er minimal hvis de utenlandske arbeiderne kan bo på karantenehotell i sju dager. Deretter blir de testet, og de med negativ test kan plante ute i skogen. Dagpendlere fra Sverige er tillatt, men jeg vil påstå at smitterisikoen er mye mindre for utenlandske skogsarbeidere som er innlosjert i Norge etter å ha gjennomført et karanteneopphold, påpeker Torkel Vindegg.

Ingen lettelser i innreisereglene så langt

Det er som kjent regjeringen som fastsetter innreisereglene. Fra torsdag 27. mai går vi over i andre trinn i gjenåpningsplanen, med blant annet nye regler for karantenehotell.

«Skillet mellom nødvendige og unødvendige reiser fjernes ved innreise til Norge slik at reisende fra Storbritannia og EØS/Schengen-land med lav smitte slipper å være på karantenehotell», heter det i regjeringens melding. Her kan du lese regjeringens melding.

– Denne endringen gjelder foreløpig ikke for arbeidsreisende, slik vi tolker det. Lettelser for arbeidsreisende ligger under trinn 3 i regjeringens plan for gradvis gjenåpning. Det har vært mulig å søke unntak fra reglene, men foreløpig har ikke skognæringen fått unntak for utenlandske sesongarbeidere.

Regjeringen har lagt opp til at de tre første trinnene i gjenåpningsplanen skal være gjennomført før utgangen av juni.

– Om vi skal ha noe håp om å få noe utenlandsk arbeidskraft til å gjennomføre den plantingen de norske ikke klarer å ta, må vi ha en snarlig endring i innreisereglene. Det blir for sent å vente til slutten av juni, fastslår Torkel Vindegg.

Skrevet av Bjørn H. Pettersen

Våre kundeløfter

Effektiv skogdrift

Vi tar oss av alt som skjer i skogen din, fra hogst til foryngelse, og finner raskt ut hva som lønner seg for deg og din skog. Vi iverksetter og fullfører.

Ansvarlig skogdrift

I tett samarbeid med dyktige entreprenører driver vi ansvarlig for dagens og morgendagens skogeiere.

Godt samarbeid

Alle valg vi ta skal gagne skogeier. Det viktigste vi gjør er å møte skogeieren på skogeierens premisser. Det er din skog.

Skogsdrift på dine betingelser

Målet vårt er å hjelpe deg med å realisere verdien av skogen din på en ansvarlig og lønnsom måte. Vi gir skogfaglige råd som er tilpasset dine behov, og er tilstede for deg for å finne de mest effektive og lønnsomme løsningene.

Bestill gratis befaring