Christina og Marita studerer skogbruk på Evenstad. Bekjentskap og interesse for selskapet gjorde at de valgte å gjennomføre praksisukene hos SB Skog. – Her føler vi oss godt mottatt i trygge og trivelige omgivelser, slår de fast.

De kommer begge fra «skogbygder» i Innlandet. Marita Myrene (23) er fra Søre Osen i Trysil kommune, mens Christina Anouk Holtslag (20) kommer fra både Nederland og Gravberget i Våler kommune.

– Vi vokste opp med skog rundt oss, og interessen for skog er nok et resultat av det. Å ha praksis i SB Skog gjør at vi får et godt innblikk i jobben som gjøres her, og det er en fin måte å finne ut av hva vi vil gjøre etter studiene. Akkurat nå vet vi ikke helt. Vi trenger mer tid på oss ettersom vi har over ett år igjen på bachelorstudiet på Evenstad. Men at det blir en skogjobb, føler vi oss ganske sikre på, sier Christina og Marita.

De har vært med flere av driftssjefene i SB Skog på jobb i løpet av praksisuka, og de var også med daglig leder Kenneth Langsethagen til Viken Skog. Der fikk de blant annet møter med kvalitets- og miljøsjef Diana Eckert og ansatte i salgsavdelingen, personalavdelingen og kommunikasjonsavdelingen for å få et innblikk i hva det jobbes med i konsernet.

PÅ BESØK HOS VIKEN SKOG: SB Skog og Viken Skog har en del fellesfunksjoner, som kvalitet og miljø, salg, økonomi, HR og kommunikasjon. Det var noe av det Christina (til venstre) og Marita fikk høre mer om da de var innom Hønefoss og Viken Skogs hovedkontor, et massivtrebygg fra 2007.

Sommerjobb som kontrollører

I fjor sommer hadde de begge sommerjobb som plantekontrollører i SB Skog i forbindelse med SB Skogs avtale med Statskog. SB Skog har skogsoppdrag i alle de fire områdene til Statskog, og i fjor skulle Statskog for aller første gang se over og telle alle sine nye skogplanter. Den jobben ble gjennomført i regi av SB Skog i juni i fjor.

– Da var vi sammen med Connie Johansen. Hun jobber som skogsarbeider, og har mange oppdrag for SB Skog. Det var fint å være med Connie, og jeg tror vi kommer til å huske den sommeren lenge, sier Marita.

NRK var på besøk en dag da Christina og Marita var på Evenstad for å ta en eksamen. Noen dager senere kom en journalist fra nettstedet AT.no (Anlegg & Transport) innom hogstflaten der de telte planter, nærmere bestemt i Ljørdalen i Trysil kommune. Da var Christina og Marita på plass, og til journalisten fortalte de blant annet dette:

– Det er litt vanskelig å gå noen steder, og det kan være vanskelig å se plantene. Vanskeligere vil det bli utover sommeren, når annen konkurrerende vegetasjon skyter i været, som for eksempel bringebærkratt og smyle. Men det er jo bare bagateller. Vi trives kjempegodt med jobben. Det er fantastisk å være ute i frisk luft, det er fredfullt og godt og veldig lærerikt.

Du finner den artikkelen her på AT.no.

Glad i hunder, skog og jakt

Christina ble født og bodde sine første år i Nederland, men familien flyttet til Gravberget da hun var liten. Etter ungdomsskolen gikk hun på naturbruk på Sønsterud, som er en del av Solør videregående skole.

– Jeg tenkte først på at jeg hadde lyst til å bli veterinær, men det slo jeg fra meg før jeg begynte på Sønsterud. Derfra var det kort vei til å studere skogbruk på Evenstad, forteller Christina.

Hun kjente SB Skogs Anders Foss og Kai Peistorpet fra tidligere.

– Både Anders og Kai er veldig morsomme og hyggelige, og det er også de andre vi har møtt i SB Skog. Det er mye humor på jobb, men også mange gode og faglige diskusjoner – og selvfølgelig en del prat om hunder og jakt. Det er en fin kombinasjon på en arbeidsplass, sier Marita og Christina.

De har begge jakthunder, noe det ikke er noe problem å ha med til Evenstad. Der er det mange luftegårder der hundene kan være mens studentene har forelesning.

TRIVES GODT I SKOGEN: Christina Anouk Holtslag fra Våler og Marita Myrene fra Trysil liker seg godt på Evenstad og på jobb i skogen.

Kjørte lassbærer for kommunen

Marita gikk også på Sønsterud, riktignok et par år tidligere enn Christina.

– Jeg begynte på landbruksfag på Storsteigen videregående skole i Alvdal, der jeg gikk i to år. Der hadde vi også litt skogbruk, og det var da jeg virkelig fikk opp øynene for skogbruket. I den perioden hadde jeg utplassering og sommerjobb hos Trysil Kommuneskoger. Der kjørte jeg lassbærer, noe som var interessant og morsomt. Etter to år på Sønsterud og to år på Skogn folkehøgskole gikk turen til Evenstad. Jeg har hele tiden visst at jeg ville studere på Evenstad, forteller Marita.

Hun har forresten en lillesøster, Tonje, som er lærling i Johansen Skogsdrift, der hun kjører lassbærer.

Stortrives på Evenstad

I dag er Marita og Christina både studiekolleger og venner. De forteller at de stortrives på Evenstad.

– Det er et kjempebra studiested der folk med felles interesser for skog, natur, jakt og friluftsliv møtes. Vi elsker å være ute i skogen, gjerne med hundene våre, og på Evenstad er det kort vei ut i naturen. At det på Evenstad er mange studenter fra hele Europa, er med på å gjøre det enda mer interessant, synes de.

Kenneth Langsethagen i SB Skog ønsker Christina og Marita masse lykke til med videre studier og med valg av yrkesvei.

– Kanskje har vi jobb til dem om halvannet år. Det er nok litt for tidlig å si, og de skal selv få bestemme hvor de vil jobbe og om de eventuelt vil ta en master i skogfag eller et av de andre fagene man kan ta etter bachelor i skogbruk på Evenstad. Men det har vært veldig trivelig å ha dem i praksis hos oss, og så håper jeg at det også har vært nyttig for dem, sier han.

Av Bjørn H. Pettersen

Våre kundeløfter

Effektiv skogdrift

Vi tar oss av alt som skjer i skogen din, fra hogst til foryngelse, og finner raskt ut hva som lønner seg for deg og din skog. Vi iverksetter og fullfører.

Ansvarlig skogdrift

I tett samarbeid med dyktige entreprenører driver vi ansvarlig for dagens og morgendagens skogeiere.

Godt samarbeid

Alle valg vi ta skal gagne skogeier. Det viktigste vi gjør er å møte skogeieren på skogeierens premisser. Det er din skog.

Skogsdrift på dine betingelser

Målet vårt er å hjelpe deg med å realisere verdien av skogen din på en ansvarlig og lønnsom måte. Vi gir skogfaglige råd som er tilpasset dine behov, og er tilstede for deg for å finne de mest effektive og lønnsomme løsningene.

Bestill gratis befaring